<div style='color: #000;'>85.000 klanten </div><div style='color: #d9782d;'>aangewezen op noodhulp</div><div style='color: #d9782d;'>voedselbanken</div> <div style='color: #000;'>Minder dan 0,5 % van verspild voedsel</div><div style='color: #d9782d;'>bereikt ons</div> <a href='http://voedselbankennederland.nl/nl/voedselveiligheid.html'><div style='color: #000;'>Voedselveiligheid</div><div style='color: #d9782d;'>speerpunt</div><div style='color: #d9782d;'>in strategie</div></a> <a href='http://voedselbankennederland.nl/nl/ideale-boodschappenlijst.html'><div style='color: #000;'>Verse groenten erg gewild</div><div style='color: #d9782d;'>bij de voedselbanken</div></a> <a href='http://voedselbankennederland.nl/nl/ambassadeurs.html'><div style='color: #000;'>Ambassadeur René Froger</div><div style='color: #d9782d;'>helpt in strijd tegen armoede</div></a> <a href='http://voedselbankennederland.nl/nl/vrijwilliger-worden.html'><div style='color: #000;'>8300 vrijwilligers</div><div style='color: #d9782d;'>stellen wekelijks</div><div style='color: #d9782d;'>pakketten samen</div></a> <a href='http://voedselbankennederland.nl/nl/ambassadeurs.html'><div style='color: #000;'>Postcode Loterij steunt </div><div style='color: #d9782d;'>de voedselbanken</div></a>

Oprichting
Voedselbank Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer is opgericht in 2005. Geïnspireerd door een documentaire over Peerke Donders, waarin de man bij nacht en ontij erop uittrekt om voedselpakketten bij mensen af te leveren aan huis, startten drie vaders, die elk een zoon hadden die hockeyden in hetzelfde elftal, de voedselbank.

Eerst werd contact gezocht met Breda, bij wie de kunst van het opstarten van een voedselbank werd afgekeken. Daarna werd Rotterdam benaderd, waar de eerste voedselbank van Nederland twee jaar eerder was gestart door Sjaak en Clara Sies. Tegen elke verwachting in vonden zij het geen enkel probleem om wekelijks extra voedselpakketten te reserveren voor de gemeente Loon op Zand. Als wij die zelf maar kwamen ophalen.

Transport en screening
Waar het transport voor veel voedselbanken een groot probleem vormt, was dat voor Loon op Zand snel opgelost. Ralph Doevedans van ICS Dry Ice Express bood aan om die taak op zich te nemen. Bijkomend voordeel: de transporteurs zijn gewend om met gekoelde producten om te gaan, zodat voor bederf onderweg niet hoefde te worden gevreesd. Nu geen vervoer meer tussen Rotterdam en hier, maar, door de gewijzigde organisatorische opzet van de voedselbanken, tussen Tilburg en Kaatsheuvel, waar onze voedselbank is gehuisvest.

Vanaf het begin is de 'screening' van cliënten verzorgd door het Servicepunt Zorg en Welzijn van de gemeente. Zij bepalen aan de hand van landelijk vastgestelde criteria wie in aanmerking komt voor een voedselpakket. Bewust is er voor gekozen die taak aan de gemeente over te laten. In de eerste plaats vergt het behandelen van aanvragen veel tijd. Maar belangrijker is, dat zo de mensen 'in het vizier' blijven van een instantie die aanvullende hulp en ondersteuning kan geven. Want uiteindelijk is de bedoeling dat de voedselhulp tijdeijk is, maximaal 3 tot 6 maanden.

Voedselpakketten
De voedselbank Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer maakt deel uit van de landelijke organisatie Voedselbanken Nederland. De aangesloten voedselbanken groeien explosief. Wekelijks worden 40.000 voedselpakketten vanuit bijna 171 vestigingen uitgedeeld en zijn ongeveer 85.000 Nederlanders afhankelijk van de voedselbank. Wat begon als lokaal initiatief is uitgegroeid tot een landelijke vereniging met ruim 13.000 vrijwilligers. Daarvan maken wij een klein onderdeel uit.

Momenteel delen we circa 25 voedselpakketten uit aan alleenstaanden en gezinnen. Dit doen we niet alleen om onze cliënten de week door te helpen. Voor ons is ook belangrijk dat cliënten even niet primair bezig hoeven zijn met het verkrijgen van voldoende eten, zodat zij zich ook op het oplossen van overige problemen kunnen richten. Daarnaast is de voedselbank er ook om verspilling van voedsel te voorkomen. Want dat we nog steeds teveel in de kliko gooien, staat buiten kijf.